Bij aanschaf van een auto voor zakelijk gebruik heeft u veel zaken tegen elkaar af te wegen. Denk van tevoren goed na of het voor u het meest interessant is een auto op naam van uw onderneming te zetten of op uw eigen naam. U kunt deze keuze namelijk niet zomaar veranderen of terugdraaien.
Zakelijk of privé?
Of het het meest rendabel is de auto op uw eigen naam of op naam van de zaak te zetten, hangt af van een hoop factoren. Bijvoorbeeld het aantal kilometers dat u verwacht zakelijk en privé te gaan maken, het soort auto, de waarde en afschrijving van de auto, uw inkomen en de belastingschaal waarin u als ondernemer zit. Wij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze.
Een auto op naam van de zaak
Als u een auto bijna alleen maar zakelijk gebruikt, kunt u deze het best op naam van de zaak zetten. Alle kosten voor de auto, waaronder de aanschaf, btw, brandstof en verzekeringen, mogen worden afgetrokken van de belasting.
Gebruikt u de auto ook privé en rijdt u meer dan 500 privé-kilometers per jaar, dan krijgt u te maken met bijtelling. Over bijtelling moet belasting worden betaald; het is een bedrag dat bovenop uw inkomen komt. Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van de energieklasse van de auto, de hoogte van uw inkomen en de cataloguswaarde van de auto.
Een privé-auto ook zakelijk gebruiken
U kunt de auto ook op uw eigen naam zetten. U houdt dan een administratie bij van zakelijk gebruik en verrekent de kilometers voor € 0.19 per kilometer. De btw op onderhoudskosten, reparatiekosten etc. mag u aftrekken naar rato, voor zover u de auto zakelijk gebruikt.
Tip voor aanschaf van een zakelijke auto die u ook privé rijdt
Als u met uw zakelijke auto meer dan 500 privé-kilometers rijdt, krijgt u te maken met bijtelling. De hoogte van de bijtelling is onder andere afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto en de energieklasse. Hierin kunt u slimme keuzes maken.
- Fiscaal aantrekkelijk: youngtimerregeling
Een youngtimer is een auto ouder dan 15 jaar. Het voordeel van de aanschaf van een youngtimer op naam van de zaak, is dat de werkelijke waarde geldt om de hoogte van de bijtelling te bepalen, niet de cataloguswaarde.
- Fiscaal interessant: elektrische auto
Het bijtellingspercentage van elektrische auto’s wordt steeds hoger, totdat deze in 2026 op een gelijk niveau is met het bijtellingspercentage van andere auto’s. Het bijtellingspercentage wordt wel vastgezet voor 5 jaar. Het kan daarom nog steeds fiscaal interessant zijn om een elektrische auto aan te schaffen. Daarnaast zijn elektrische auto’s ook fiscaal interessant in gebruik, bijvoorbeeld omdat u geen wegenbelasting hoeft te betalen. Vergelijkbare voordelen bestaan er bij de aanschaf van een waterstofauto.
Hoe zit dat met een bestelauto?
Er zijn speciale regels voor bijtelling met een bestelauto van de zaak. Met een verklaring zakelijk gebruik voor de belastingdienst hoeft u weinig administratie bij te houden en voorkomt u bijtelling. Ook zijn er verschillende opties die u kunt overwegen voor het geval de bestelauto wel deels privé wordt gebruikt.
In 2021 komt er een subsidieregeling voor uitstootvrije (elektrische) bestelauto’s.
Wanneer auto vervangen? Denk aan desinvesteringsbijtelling
Als u op bedrijfsmiddelen (zoals een bedrijfsauto) investeringsaftrek toepast, en deze binnen 5 jaar ‘vervreemdt’ (bijvoorbeeld verkoopt of schenkt, maar ook bv. als u het gaat verhuren) kan het zijn dat u een deel van de aftrek moet terugbetalen. Dit is het geval als de gezamenlijke waarde van de bedrijfsmiddelen hoger is dan € 2.400 (2021). Het kan dus verstandig zijn rekening te houden met deze grens van 5 jaar, als dat mogelijk is.
Denk ook aan alternatieve vervoersmiddelen
Voor sommige ondernemers, zoals een bouwbedrijf, is een bestelauto de enige logische optie als vervoersmiddel. Voor andere ondernemers is het ook mogelijk alternatieve vervoersopties te overwegen. Een motor van de zaak is fiscaal interessant. U moet dan als ondernemer wel aannemelijk kunnen maken dat u de motor zakelijk gebruikt. Een (elektrische) fiets of speed pedelec van de zaak is ook een fiscaal interessante optie om te overwegen als ondernemer en/of werkgever. De regelingen voor auto van de zaak en fiets van de zaak staan los van elkaar en kunnen naast elkaar gebruikt worden.
Hulp bij auto van de zaak
Wat is voor u de beste optie? Een auto op naam van de zaak of op uw eigen naam? Of toch een ander vervoersmiddel? Wanneer kunt u uw auto het best vervangen? Kopen of leasen? Wij helpen u uw opties in kaart te brengen en adviseren u over de keuze die voor u het meest interessant is, mede afhankelijk van uw wensen. Neem hiervoor contact op met uw relatiebeheerder.
Raimond Martens
Relatiebeheerder