Einde belastingvrije vaste reiskostenvergoeding

update januari 2021: de deadline wordt in ieder geval verlengd tot 1 april 2021.

Tot nu toe was het nog toegestaan de vaste reiskostenvergoeding belastingvrij te blijven uitkeren, ook al gingen veel werknemers thuiswerken en hadden ze dus geen of weinig reiskosten meer. Werkgevers betaalden de reiskostenvergoeding vaak wel door als compensatie voor de extra kosten die thuiswerken met zich meebrengt. Waarschijnlijk is dit vanaf 1 februari 2021 niet meer mogelijk op deze manier.

Belastingvrije reiskostenvergoeding kan nog wel

De vaste reiskostenvergoeding mag straks alleen belastingvrij gegeven worden wanneer een medewerker minimaal 36 weken of 128 dagen per jaar naar de vaste werkplek reist. Een vaste belastingvrije reiskostenvergoeding is daarbuiten niet meer mogelijk. Reiskosten kunnen wel belastingvrij vergoed blijven worden, maar dan op basis van de reiskosten die aantoonbaar zijn gemaakt. Het is dus aan te raden een goede administratie bij te houden van de gemaakte kilometers. Deze incidentele reiskosten kunt u bijvoorbeeld per declaratie of op basis van nacalculatie vergoeden.

Fiscaal interessante mogelijkheden voor werkgevers

Welke mogelijkheden heeft u als werkgever om uw werknemers op een fiscaal aantrekkelijke manier te compenseren, bijvoorbeeld voor thuiswerken? Hoe kunt u het best omgaan met de veranderende regelgeving rondom de reiskostenvergoeding? Mijn collega’s en ik adviseren u graag.

Mariska Blokzijl
HR-adviseur