Hoe kunt u uw overbruggingslijfrente gebruiken?

Heeft u een of meerdere lijfrentepolissen die uitgekeerd mogen worden? En kunt u in de periode tot uw pensioen wat extra geld gebruiken? Dan kunt u kiezen voor een overbruggingslijfrente. Dit is een periodieke uitkering die de periode tot uw pensioen overbrugt.

U mag voor overbruggingslijfrente alleen lijfrentekapitaal inleggen dat u heeft opgebouwd tot en met 31 december 2005. De overbruggingslijfrente kunt u alleen onderbrengen bij een verzekeraar, niet bij een bank. U mag zelf de ingangsdatum bepalen en u kunt kiezen voor een periodieke uitkering per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar.

Tot wanneer kunt u uw lijfrentekapitaal laten uitkeren?

De uitkeringen van een overbruggingslijfrente moeten uiterlijk eindigen:

  • In het jaar waarin u 65 jaar wordt;
  • óf in het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt;
  • óf in het jaar waarin een pensioen van u ingaat.

Het jaarlijkse bedrag van de uitkeringen mag niet hoger zijn dan € 63.288 (dit bedrag geldt in 2020 en wordt jaarlijks geïndexeerd).

Hoe weet u of en wanneer uw lijfrentepolis uitgekeerd wordt?

U ontvangt bericht weten wanneer uw polis de einddatum bereikt. Tot en met het volledige volgende kalenderjaar heeft u de tijd de waarde van uw lijfrentepolis een nieuwe bestemming te geven. U kunt er ook voor kiezen het kapitaal uit te stellen of tijdelijk onder te brengen in een bankspaarproduct.

Uitkeringen overbruggingslijfrente als u komt te overlijden

U kunt een levensverzekering afsluiten. Uw partner heeft dan recht op de rest van de uitkeringen als u komt te overlijden.

Advies over uw overbruggingslijfrente

Hoe kunt u uw overbruggingslijfrente het best laten uitkeren? Zijn er fiscale addertjes onder het gras? Waar moet u nog meer aan denken? Wij adviseren u graag.

We gaan in dit artikel uit van een nieuw regime-lijfrente. Dit betreft:
– polissen die zijn afgesloten na 16 oktober 1990 bij periodieke premie-betaling;
– óf polissen die zijn afgesloten na 1 januari 1992.
Ook oudere polissen kunnen zijn aangepast naar de nieuwe wetgeving.

Jacqueline Boertien
Relatiebeheerder