Rechtsvorm keuze

  • Neem contact op met accountant Hoogeveen Drenthe

 

 

 

 

 

 

Rechtsvorm kiezen bij start onderneming

Bij de start van een eigen bedrijf moet u een rechtsvorm kiezen. Veruit de meeste starters kiezen voor de eenmanszaak. U kunt maximaal 1 eenmanszaak per persoon oprichten. Bij een eenmanszaak bent u als enige persoon de eigenaar. Dat betekent overigens niet dat u geen personeel in dienst kunt nemen: ook binnen een eenmanszaak kunnen meerdere mensen werkzaam zijn.

Hoe richt ik een eenmanszaak op?

Er zijn geen eisen voor het oprichten van een eenmanszaak. U moet uw onderneming wel inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Kiezen voor een andere ondernemingsvorm dan eenmanszaak

Mogelijk kunt u beter toch starten met een andere ondernemingsvorm, of is het vanwege de ontwikkeling van uw bedrijf een goed idee om te wisselen van rechtsvorm. Kies een rechtsvorm die het best past bij uw situatie. Afhankelijk van de rechtsvorm is de aansprakelijkheid verschillend. Ook is de rechtsvorm van invloed op de fiscale situatie; de ene rechtsvorm is fiscaal interessanter dan de andere, afhankelijk van de situatie. Tot slot is het ook van belang voor de rechtsvormkeuze, of u wel of niet met anderen samenwerkt in het bedrijf en op welke manier u dat wilt organiseren.

De meest voorkomende rechtsvormen

De volgende rechtsvormen komen het meest voor in het MKB: de eenmanszaak, de vof en de bv. Hierboven heeft u kunnen lezen over de eenmanszaak. Hieronder een korte toelichting op de vof en de bv.

  • De vennootschap onder firma (vof) is eigendom van meerdere personen, de vennoten. De vof moet worden ingeschreven in het Handelsregister. De afspraken over winstdeling, de verschillende verantwoordelijkheden en de bevoegdheden worden doorgaans vastgelegd.
  •  De besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon. Deze kan door een of meerdere personen worden opgericht. De mate van persoonlijke (hoofdelijke) aansprakelijkheid is in een bv beperkt. Daarnaast is het kapitaal in aandelen verdeeld. Deze aandelen kunnen overigens niet vrij worden verhandeld.

Hulp bij keuze rechtsvorm

De adviseurs van Mulderij & Partners hebben veel ervaring in het ondersteunen van ondernemers bij de keuze van de juiste rechtsvorm.

Lees meer over accountantskantoor Mulderij & Partners en M&P Audit