Uw studerend kind bij u op de payroll?

Heeft u een of meerdere studerende kinderen? Dan is het wellicht een idee om hen parttime bij u op de loonlijst te zetten. Wat zijn daarvan de voordelen?

Heffingskortingen

Zet u uw kind parttime op de payroll, dan betaalt hij of zij over de eerste ruim € 6.000 geen belasting. Dit komt omdat er recht bestaat op de algemene heffingskorting en arbeidskorting. De inkomsten zijn dus wel belast, maar omdat hierop de heffingskortingen in aftrek komen, is de heffing per saldo nihil. Ligt het inkomen boven genoemde grens, dan moet u tot een inkomen van ongeveer € 20.000 rekenen met een tarief van 36,55%.

Tip

Uw bedrijf kan voor zijn werknemers natuurlijk gebruik maken van de werkkostenregeling en dat geldt natuurlijk ook voor vergoedingen en verstrekkingen aan uw kind. Tot een bedrag van 1,2% van de loonsom zijn vergoedingen en verstrekkingen niet belast bij de werknemer, betaalt u als werkgever geen eindheffing en is de vergoeding of verstrekking gewoon aftrekbaar van de winst.

Let op!

Een vergoeding of verstrekking mag niet ongebruikelijk zijn, maar tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar gaat de fiscus ervan uit dat hiervan geen sprake is. Zodoende is er voor uw kind per maand ruimte voor € 200 aan extra onbelaste vergoedingen of verstrekkingen, ervan uitgaande dat u de grens van 1,2% van de loonsom niet overschrijdt.