Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Verschil accountant en boekhouder

Hoewel de woorden accountant en boekhouder nog weleens door elkaar gebruikt worden, zijn het verschillende functies. Je kunt in grote lijnen zeggen dat een accountant meer een controlerende rol heeft, en dat de boekhouder meer uitvoerend werk doet. Accountants richten de administraties van grotere bedrijven in of controleren de kwaliteit, de juistheid en getrouwheid, ervan. Boekhouders verzorgen vaak kleinere administraties, van bijvoorbeeld een persoon of kleiner bedrijf. Verder is het zo dat de titel boekhouder niet beschermd is. Iedereen kan zich boekhouder noemen. Het is dus goed om bij het zoeken naar een boekhouder te onderzoeken wat zijn of haar ervaring en opleiding zijn en wellicht referenties op te vragen. De titel accountant is wel beschermd en vereist een specifieke vooropleiding. Hierbij mag je er dus vanuit gaan dat hij of zij een voldoende niveau heeft qua theoretische kennis. Een accountant moet jaarlijks opleidingen volgen om te zorgen dat zijn kennis op peil blijft en om ingeschreven te blijven in het register.

Wat doet een AA accountant

De titel AA staat voor Accountant-Administratieconsulent. Een AA-accountant heeft een accountancy-opleiding op HBO-niveau afgerond en werkt doorgaans in de samenstelpraktijk. Een AA-accountant stelt de jaarrekening van ondernemers samen, maar geeft ook adviezen om de financiële en administratieve situatie optimaal te organiseren.

Wat doet een RA accountant

De titel RA staat voor Registeraccountant. Een RA-accountant heeft een universitaire vooropleiding en werkt doorgaans in de controlepraktijk. Een RA-accountant controleert of de administratie van grotere ondernemingen (er zijn specifieke criteria vastgesteld om te bepalen of een organisatie controleplichtig is). De verklaring die een RA-accountant na een controle afgeeft, is een waarborg richting toezichthouders en externe partijen zoals banken en aandeelhouders. Een RA-accountant signaleert risico’s en kansen, maar geeft geen adviezen. Dit is om onafhankelijk te blijven; een RA-accountant mag hierin niet sturen.
Lees meer over accountantskantoor Mulderij & Partners en M&P Audit