Wel of geen bv?

Wanneer u een onderneming wil starten, moet u de keuze maken in welke rechtsvorm u deze gaat uitoefenen.

Uw bedrijf heeft een juridisch jasje nodig: een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, maar ook welke en hoeveel belastingen u moet betalen. Welke rechtsvorm past het beste bij uw bedrijf?

Er is grofweg een keuze tussen wel of geen rechtspersoon. Een onderneming die een rechtspersoonlijkheid bezit, beschermt beter tegen aansprakelijkheid dan een zonder.

Dit gezegd hebbende heeft de keuze ook invloed op de hoeveelheid belasting die (uiteindelijk) over de winst betaald moet worden. Een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat u dan met uw gehele (privé) vermogen aansprakelijk bent voor schulden van de onderneming. Daar tegenover staat wel dat u bij de bepaling van de verschuldigde inkomstenbelasting recht kan hebben op extra aftrekposten zoals de mkb- winstvrijstelling en de ondernemersaftrek.

Naast de aansprakelijkheid en de extra aftrekposten hangt de keuze af van de verwachte winst van de onderneming. Bij een hogere winst is een bv financieel aantrekkelijker dan een eenmanszaak.

Welke rechtsvorm voor u als starter het beste is, hangt af van meerdere zaken. Wij kunnen u adviseren over de voor u geschikte ondernemingsvorm.