Zzp, bv of eenmanszaak

  • Neem contact op met accountant Hoogeveen Drenthe

 

 

 

 

 

 

U wilt een bedrijf starten, maar wat voor bedrijfsvorm is voor u de beste keuze? Wilt u als zzp’er een eigen bedrijf starten? Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel, maar zzp is geen rechtsvorm. Het is bovendien niet vanzelfsprekend dat u als zzp’er een eenmanszaak heeft. Dit hoeft dus niet. Sommige zzp’ers kiezen ervoor te starten in een bv.

Zzp en eenmanszaak

Veruit de meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. Het oprichten van een eenmanszaak is heel eenvoudig; na inschrijving bij de kvk kan het bedrijf van start! Bij een eenmanszaak is er nauwelijks een scheidslijn tussen de ondernemer en de onderneming; als ondernemer ben je aansprakelijk als er schulden worden gemaakt. Het is goed te kijken naar hoe u uw privé situatie organiseert, om te zorgen dat de aansprakelijkheid minimaal effect heeft op uw partner.

Zzp en bv

Ook komt het regelmatig voor dat een zzp’er kiest voor de bv als ondernemingsvorm. Het grootste voordeel hiervan is, dat de aansprakelijkheid in een bv beperkter is. Het is afhankelijk van uw winst of het fiscaal aantrekkelijk is om een eenmanszaak of een bv op te richten. Als u een zzp bv begint, gaat u in loondienst werken bij uw eigen onderneming. Het kan fiscaal interessant zijn om voor een zzp bv te kiezen. Het oprichten van een bv heeft wat meer voeten in aarde dan het oprichten van een eenmanszaak.

Overige rechtsvormen

In Nederland komen daarnaast de overige rechtsvormen voor: de maatschap, de commanditaire vennootschap (cv), de stichting, de vereniging, de naamloze vennootschap (nv), de coöperatie en de onderlinge waarborgmaatschappij.

Hulp bij keuze rechtsvorm

De adviseurs van Mulderij & Partners hebben veel ervaring in het ondersteunen van ondernemers bij de keuze van de juiste rechtsvorm.

Lees meer over accountantskantoor Mulderij & Partners en M&P Audit