Bedrijfsstructuur

Wanneer u een onderneming wilt starten, dan moet u de keuze maken in welke rechtsvorm u deze gaat uitoefenen: kiest u voor een eenmanszaak, een bv, VOF? Groeit uw bedrijf of zijn er andere veranderingen waardoor u nadenkt over het wijzigen van de rechtsvorm of de structuur van uw bedrijf? Onze fiscalisten en juristen kunnen voor u uitzoeken wat het beste bij u past en welke vorm het meest voordelig is voor u.

Welke rechtsvormen zijn er?

De vorm die u kiest voor de uitoefening van uw onderneming, heet rechtsvorm. De rechtsvorm is niet alleen van belang voor uw aansprakelijkheid, maar is ook van invloed op uw fiscale verplichtingen, zoals de btw en de inkomstenbelasting. De volgende rechtsvormen komen het meest voor:

  • eenmanszaak
  • maatschap
  • vennootschap onder firma (vof)
  • commanditaire vennootschap (cv)
  • besloten vennootschap (bv)
  • stichting of vereniging

Welke rechtsvorm u het beste kunt kiezen, hangt van veel factoren af. Wij adviseren u hier graag over. U kunt op de website van de Kamer van Koophandel een beslistool invullen, waarmee u een beeld krijgt van de factoren.

Veranderen van rechtsvorm

Het kan zijn dat u door veranderingen in uw organisatie uw rechtsvorm wilt wijzigen. Belastingplannen van de overheid hebben ook invloed op uw onderneming. Het kan zijn dat u door de voorgenomen plannen beter af bent met een andere rechtsvorm. Bij Mulderij & Partners wordt u regelmatig pro-actief geïnformeerd over belangrijke wijzigingen in de regelgeving. Daarnaast verzorgen wij voor bijna alle klanten tussentijdse cijfers. Door vaker dan eens per jaar naar de cijfers te kijken kunnen wij u beter en eerder adviseren over te nemen beslissingen.

Lees meer over de volgende onderwerpen:

Nieuwsitem

eindejaarstips ondernemers

3 eindejaarstips toegelicht

De plannen van het demissionaire kabinet stellen ons allemaal opnieuw voor stevige uitdagingen en laten niet altijd een sterke en strategische langetermijn politiek zien. Des te belangrijker vinden wij het om u te voorzien in adviezen die u voorbereiden op wat komen gaat. Onze fiscalisten lichten een aantal toepasbare tips toe. dividend uitkeren in 2023…
LEES MEER 3 eindejaarstips toegelicht