| | | |

Eerste hulp bij controleplicht

Uw onderneming groeit, wat natuurlijk fantastisch is! Maar als ondernemer is het belangrijk om te weten dat de groei van uw bedrijf een belangrijke verandering met zich kan brengen; de wettelijke verplichting voor accountantscontrole. De ervaring leert dat dit een stap is waar veel ondernemers tegenop zien, omdat het complexe vragen doet aanwakkeren. Wat is die controle eigenlijk precies? Hoe weet ik of mijn organisatie er klaar voor is? Wat gaat die controle mijn onderneming jaarlijks kosten? Al deze vragen zijn volkomen terecht, maar de antwoorden zijn niet overal te vinden. 

Als accountantskantoor ervaren wij bij Mulderij & Partners dagelijks hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn op de controle. In deze blog leggen we uit wanneer u te maken krijgt met een wettelijke accountantscontrole, waar u op moet letten, en hoe u zich het beste kunt voorbereiden.

Wat is de Wettelijke Accountantscontrole? 

De wettelijke accountantscontroleplicht houdt in dat bedrijven met een bepaalde grootte hun jaarrekening moeten laten controleren. De controleplicht geldt voor middelgrote en grote ondernemingen. Het doel van de controle is om de gebruiker van de jaarrekening een redelijke mate van zekerheid te geven dat de jaarrekening geen grote fouten bevat.

Wanneer wordt de controle verplicht?

Hoe groter een onderneming is, des te meer waarde wordt er gehecht aan de jaarrekening. Daarom is het voor sommige bedrijven verplicht een jaarrekening op te laten maken. De plicht om deze jaarrekening te laten controleren geldt voor middelgrote en grote ondernemingen. Uw onderneming wordt controleplichtig wanneer de onderneming twee boekjaren op rij voldoet aan twee van de drie eisen die hieronder vernoemd worden: 

  1. Balanstotaal van meer dan 7,5 miljoen euro. 
  2. Netto-omzet van meer dan 15 miljoen euro
  3. Gemiddeld aantal werknemers van meer dan 50. 

Let op: dit zijn geconsolideerde cijfers, dus met het oprichten van een aparte BV kunt u niet onder de drempels uitkomen. De cijfers van de gehele groep worden bij elkaar opgeteld en op basis daarvan wordt duidelijk of u controleplichtig bent of niet.  

Als een rechtspersoon nieuw is opgericht en in het eerste jaar wordt al voldaan aan de grenscriteria, dan is er direct voor het eerste jaar al sprake van een wettelijke controleplicht! 

Hoe herkent u op tijd dat u controleplichtig wordt?

Wij hebben een aantal tips die u zullen helpen met deze vraag. Als u deze dingen goed in de gaten houdt, zal u tijdig op de hoogte zijn van de opkomende veranderingen binnen uw bedrijf. 

  1. Toets jaarlijks de drie eisen voor controleplicht. Zo blijft u op de hoogte van de financiële cijfers, bepaalt u jaarlijks of u aan de drempels voldoet en komt de controleplicht niet als een verrassing. Uw accountant kan u hierbij assisteren. 
  2. Kijk vooruit naar de verwachte cijfers van het komende jaar. Als 2024 voor uw onderneming een goed jaar was, zou u in 2025 wel eens aan twee van de drie eisen kunnen voldoen. Dan is de kans groot dat uw onderneming in 2026 controleplichtig wordt en kunt u zich hierop gaan voorbereiden. 
  3. Heb regelmatig contact met uw accountant. Bij Mulderij & Partners kunnen we u helpen bepalen waar uw onderneming staat en wat voor u de gevolgen kunnen zijn van de controleplicht. 

Waarom moet u op tijd beginnen met het voorbereiden op de controle?

Het controleren van een jaarrekening en het opstellen ervan zijn twee hele verschillende dingen. De werkzaamheden die erbij komen kijken zijn dan ook heel anders. Uw accountant stelt voor u de jaarrekening op en geeft de samenstellingsverklaring af, waarin hij aangeeft dat hij globaal is nagegaan dat de jaarrekening aansluit met zijn kennis van de onderneming. Echter, er wordt geen zekerheid gegeven over de getrouwheid van de jaarrekening.

Bij een controleopdracht gaat de accountant anders te werk. Hierbij wordt er gezocht naar afwijkingen in de jaarrekening. Dit gebeurt met een redelijke mate van zekerheid. De accountant stelt vast dat de jaarrekening een realistische weergave is van hoe uw bedrijf financieel heeft gepresenteerd over het desbetreffende boekjaar. Hij doet dit doormiddel van het verzamelen en controleren van controle-informatie.

Een belangrijk onderdeel van de controle is het doornemen van de interne processen die uiteindelijk leiden tot de cijfers in de jaarrekening. Van deze processen moet de accountant de opzet en het bestaan in beeld brengen en de werking van de interne beheersmaatregelen toetsen. Het gaat dan om de situatie zoals deze is, in het jaar waarover de jaarrekening gaat. Als deze processen niet op tijd op orde zijn, kan dit zorgen voor meer controlewerkzaamheden, mogelijke vertraging van de jaarrekeningcontrole en hogere accountantskosten. Daarom is het belangrijk om de processen zichtbaar op orde te hebben, het jaar voorafgaand aan de controle.  

Wat gebeurt er na de controle?

Na de controle geeft de accountant een accountantsverklaring af. Op basis van de resultaten van de controle staat in deze verklaring één van de volgende dingen: 

  1. Goedkeurende verklaring – De jaarrekening geeft een getrouw en eerlijk beeld van de financiële positie van de organisatie. 
  2. Beperkte verklaring – De jaarrekening is goedgekeurd, met uitzondering van één of enkele onderdelen. De reden voor het aanpassen van zijn oordeel zal de accountant altijd uitleggen in zijn verklaring. 
  3. Oordeelonthouding – De jaarrekening kan niet worden goedgekeurd door de accountant, maar kan ook niet worden afgekeurd. Er zijn te veel onzekerheden. 
  4. Afkeurende verklaring – De jaarrekening geeft geen getrouw beeld. 

De jaarrekening wordt met de verklaring gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Voordat uw onderneming controleplichtig is, dient u ook al elk jaar een jaarrekening in bij de Kamer van Koophandel. Alleen nu moet u ook de verklaring van de accountant erbij voegen. 

Wat levert de wettelijke accountantscontrole op?

Het werk en de kosten die de controle met zich meebrengen zijn niet voor niets. Een wettelijke accountantscontrole biedt namelijk ook voordelen. Als uw bedrijf bijna middelgroot is, weet u dat u meer grip nodig heeft op de bedrijfsvoering. De eisen die de accountant stelt, kunnen u helpen om de systemen, processen en financiële functie te verbeteren. Dit is dan ook het ideale moment om uw administratie te professionaliseren en een strak beheer van uw financiën te implementeren. 

Wij helpen u als Mulderij & Partners graag met het opzetten van een financiële rapportagestructuur, het uitvoeren van maandelijkse analyses, het optimaliseren van de administratieve organisatie en interne beheersing, voorbereiden van het controledossier voor de accountant en het bijstellen van financiële prognoses, zodat u goed bent voorbereid op de controle. 

Bij Mulderij & Partners helpen wij u niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar zorgen we er ook voor dat uw organisatie in de best mogelijke positie verkeert om verder te groeien. Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning bij deze belangrijke stap in uw onderneming. 

Vergelijkbare berichten