|

NewHeap: softwareontwikkelaar wil kennispartij worden

Marcel van Nuil (28) en Lars van den Bosch (29) bouwden hun bedrijf op vanuit de schoolbanken, hielden kantoor vanuit een garage en runnen nu samen software development bedrijf NewHeap vanuit een mooi kantoor in Zwolle.

“We hebben voor de stad gekozen, omdat veel IT’ers bij voorkeur niet graag reizen voor hun werk. We komen allemaal uit de regio! We zijn heel blij met ons plekje en willen hier niet meer weg.”

passie voor techniek

Dat Marcel en Lars geboren techneuten zijn, wordt al snel duidelijk. Marcel: “Toen ik 9 was kreeg ik mijn eerste computer. Ik vond het interessanter om te zien hoe je dingen kon maken, dan de spelletjes die je erop kon spelen! Ik heb boeken gehaald bij de bibliotheek en ben mezelf hierin gaan verdiepen. Op mijn 11e maakte in mijn eerste website. Ik koos een opleiding waar ik praktisch aan de slag kon en ging voor softwareontwikkeling bij Deltion College. Daar ontmoette ik Lars.” Lars: “Ik was ook altijd veel bezig met computers, maar dan meer met gamen. Ik haalde de uitdaging in het uitbreiden en aanpassen van games. Tijdens de opleiding hadden we beiden weinig uitdaging. Toen we samen aan de slag gingen en wat konden bijverdienen, toen werd het pas echt leuk!”

“Ze kwamen één keer langs om te controleren. Toen ze ons enthousiasme zagen, kwam de docent alleen nog vragen of we koffie wilden”

Newheap

Marcel en Lars deden op school zoveel projecten samen, dat ze een VOF zijn gestart. Het doel was om een eigen product te maken en te verkopen. Na schooltijd bleven ze zitten om eraan te werken. In de zomers werd er vanuit het kantoor van Marcels vader gewerkt. Door de gedrevenheid van de beide heren, kregen ze toestemming om in de laatste stage verder te werken aan de opbouw van hun eigen bedrijf. Dit moest wel vanuit de schoolbanken gebeuren. Marcel: “Ze zijn één keer komen controleren, zagen hoe enthousiast we bezig waren en kwamen daarna alleen nog maar langs om te vragen of we koffie wilden.”

“In het begin was het lastig inschatten hoe lang je met iets bezig was. We werkten door tot diep in de nacht en kregen steeds meer opdrachten. We kwamen in contact met een andere partij, waar we mee samen gingen werken. Meer opdrachten én personeel.” Lars: “Toch ging het niet zoals wij zelf voor ogen hadden. Sinds drie jaar varen we weer onze eigen koers!”

Er is sindsdien veel veranderd. Marcel en Lars weten nu beter waar ze naartoe willen: “We zijn ons meer gaan richten op softwareontwikkeling en willen een kennispartij worden. Wanneer klanten of andere softwarepartijen er niet meer uitkomen, moeten ze aan ons denken! Wij gaan verder waar anderen stoppen.”

“Rijk worden staat niet op ons prioriteitenlijstje”

Marcel: “Iedereen mag een goede boterham verdienen, maar rijk worden staat niet op ons prioriteitenlijstje. We hanteren schappelijke uurtarieven en denken mee met de klant.” Lars vult aan: “We willen niet alleen een product afleveren, maar kijken waar wij bedrijfsprocessen kunnen ondersteunen met software op maat. Onze meerwaarde zit hem in dat wij op een technische én creatieve manier naar processen kijken. Op deze manier hebben we al heel wat verbeterslagen kunnen toepassen. Dat maakt ons werk echt heel leuk.”

Marcel en Lars gaan iedere dag met plezier naar hun werk en willen dat de collega’s dit ook ervaren. Lars: “We kennen elkaar persoonlijk en zijn een hechte groep. We zijn daarnaast allemaal techneuten en delen actief onze kennis.” Iedere medewerker van NewHeap die fulltime werkt, krijgt een halve dag in de week de tijd om aan zijn of haar eigen ontwikkeling te werken. Marcel: “Ja, en dat stimuleren we ook echt, want anders ga je zo weer over op de waan van de dag. Regelmatig presenteren we elkaar wat we hierin geleerd hebben.”

de toekomst

Gaandeweg creëert NewHeap meer een eigen visie. Marcel: “We richten ons op complexe vraagstukken en kijken naar het grotere geheel: kunnen we processen versimpelen of versnellen? Qua bedrijfsgrootte willen we naar maximaal 20 personen. We hebben in de afgelopen tien jaar een mooi netwerk opgebouwd voor een flexibele inzet.”

whado

De ondernemers hebben de wens voor een “product” gerealiseerd in de vorm van online platform Whado: het platform dat activiteiten en mensen aan elkaar verbindt, ongeacht waar je bent op de wereld en in je eigen taal. Lars: “We zagen in een betrouwbaar en objectief platform een gat in de markt. Bestaande apps en sites zijn heel erg gericht op één branche en worden commercieel gedreven. Whado biedt alles wat je nodig hebt voor een geslaagde dag op één plek.”

“We willen iets opbouwen wat waarde heeft en écht van ons is. We geloven hier in en willen gewoon mooie dingen bouwen.”

“Ik wil echt niet weten hoe een financieel rapport is opgemaakt. Gewoon uitleg in Jip en Janneke taal en alleen wat nodig is, wil ik horen”

ondernemen

De mensen van NewHeap en Wado zijn creatieve en technische krachten. Online blijft er weinig voor ze verborgen, maar er zijn zaken die ze liever uit handen geven. Bertjan Tjarks helpt het bedrijf met onder andere geldende regelgeving. Marcel: “Stel iemand uit Duitsland koopt een kaartje voor een activiteit in Nederland. Hoe zit dat dan met BTW? Hoe zit het met weggeefacties, wat is de juiste bedrijfsstructuur? Zaken waar wij het antwoord niet op hebben.” Lars: “Dat is ook niet waar wij mee bezig willen zijn. Hierin worden we ontzorgd. Ik wil ook niet weten hoe dit soort dingen tot stand komen, maar gewoon bezig zijn met ons bedrijf. Het is fijn dat we proactief benaderd worden over onderwerpen die ons aangaan.”

Bertjan Tjarks van Mulderij & Partners: “Ik help NewHeap door commercieel mee te kijken. Is het bedrijf financieel gezond en hoe houden we dit zo? Bij uitstek een mooi voorbeeld van hoe een accountant en de klant elkaar versterken. Mooi om dit bedrijf te volgen en ik kijk uit naar alles wat nog komen gaat!”

Vergelijkbare berichten