| | | | | |

M&P Audit begeleidt grootste fabrikant van inpakpapier uit Europa

In 1974 werd Hoogeveen Verpakkingen (Hoover) opgericht door Wietse Hoogeveen. In 1981 werd dit, voor meer mensen bekende, Hoomark. Vanaf 2003 werd Hoomark onderdeel van de DG Group. In 2005 verhuisde het bedrijf naar het voormalige Philips gebouw. In 2015 werd voor het eerst in de geschiedenis meer dan 300 miljoen meter inpakpapier verkocht.

IG Design Group is de grootste aanbieder van cadeauverpakkingen en voorziet de grootste retailers in Europa. Miljoenen meters inpakpapier worden er geproduceerd aan de Industrieweg 62 in Hoogeveen. Doordat IG Design Group, onder andere, in Duitsland haar producten aflevert, heeft het met de daar geldende regels te maken. Meer over het prachtige bedrijf IG Design Group, regels in het buitenland en hoe M&P Audit ondersteunt, leest u hieronder. We gingen in gesprek met Ferry Ruigendijk, controller bij IG Design Group en Rolf Bouwmeester, registeraccountant bij M&P Audit en één van de slechts 44 accountants in Nederland die bedrijven kan helpen met de Duitse verpakkingswet.

Grootste producent cadeauverpakkingen in Hoogeveen

Op dit moment werken er meer dan 130 mensen bij IG Design Group. In het hoogseizoen, komen daar nog eens 60 mensen bij om de piek voor de feestdagen te behappen. “Meer dan de helft van onze omzet wordt behaald in de laatste maanden van het jaar. Zoals overal, kampen wij ook met de uitdagingen op het gebied van personeel. Dit is een van de redenen waarom wij een aantal jaren geleden het inpakken volledig geautomatiseerd hebben: autowrap.”

Smartwrap gepatenteerd

Dat verpakken en inpakken twee verschillende dingen zijn, wordt duidelijk wanneer je rondkijkt bij IG Design Group. Wat ze met elkaar te maken hebben, is onder andere de uitdaging om te verduurzamen. “We zijn er trots op dat we vorig jaar een nieuwe verpakkingsmethode ontwikkeld hebben: smartwrap. Geen folie, maar een etiket die bevestigd wordt nadat het einde van de rol machinaal gevouwen is. Zelf ontwikkeld en gepatenteerd. We hebben nu een machine die dit kan en ik verwacht dat we dit de komende jaren meer gaan toepassen.”

Corona en mode

Een enorme piek rond de feestdagen, wanneer mensen elkaar massaal cadeau’s geven. Hoe dit werkt tijdens economisch minder gunstige omstandigheden, legt Ferry uit: “Inpakpapier is niet echt gevoelig voor economische schommelingen. We blijven elkaar cadeautjes geven. In coronatijd sloten de niet essentiële winkels, dit hebben we wel gemerkt. Wat van grotere invloed is, is mode! In elk land of deel van Europa hebben mensen een andere smaak. De dessins en producten worden in eigen huis ontwikkeld door creatieve teams die samenwerken met Europese topdesigners. Daarnaast beschikt IG Design Group over licenties van Disney, Warner Bros, Star Wars, Paw Patrol en The Minions.”

VerpackG

Zodra je je product in bepaalde hoeveelheden in Duitsland invoert, heb je er mee te maken: de Verpackungsgesetz (VerpackG). “Niet ons cadeaupapier moet geregistreerd worden, maar wel de folie, het etiket, de doos, alles wat er omheen zit. We kwamen in contact met M&P Audit en zijn heel blij dat we dit kunnen regelen met een lokale partij. We zijn praktisch buren en omdat je vaak overlegt en de accountant fysiek langs moet komen, werkt dit erg prettig. M&P Audit schakelt vlot en alles wordt snel geregeld.”

verpackungsgesetz

Rolf: “Het inschrijven bij het register is de uitdaging niet. Je moet je als accountant in de materie verdiepen en die is fors en uitdagend. Ik zie het dan ook als een uitdaging en vind het leuk om me te verdiepen op dit relatief nieuwe gebied. Zodra een bedrijf 50.000 kilo aan verpakkingen invoert in Duitsland, moeten ze voldoen aan de VerpackG. Iedere folie, plakker, ieder stukje papier dat wordt toegevoegd om een product te verpakken moet beschreven worden. Een bedrijf kan dat zelf, maar moet dit wel laten controleren door een accountant. Daarnaast controleer ik fysiek of ze aan de overige eisen van VerpackG voldoen. Zoals Ferry al aangaf is het daarbij wel heel erg makkelijk dat je dichtbij bent. Je bent tijdens deze processen veelvuldig met de klant in contact.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten