Standaard afbeelding
| | | | | | | |

Tips voor ZZP’ers

Als ZZP’er moet je alles op het gebied van je werk en inkomen zelf regelen. Veel ondernemers zijn ontzettend goed in wat ze doen, hebben het druk en gaan op in de waan van de dag. Bij Mulderij & Partners zien we veel ZZP’ers en zien we waar ze tegenaan lopen. Op basis van die ervaring delen we 5 tips die we alle ZZP’ers mee willen geven.

zzp

1. Zorg voor een sterke huisstijl

Je denkt misschien dat een huisstijl iets is, wat later nog wel kan en je je pas om hoeft te bekommeren op het moment dat jouw bedrijf serieuze vormen aan begint te nemen. Naast een professionele uitstraling en herkenbaarheid voor je klanten biedt een huisstijl ook houvast voor jezelf. Waar sta je voor en wat wil je graag laten zien? Als je vasthoudt aan je huisstijl én je visie, dan weet je zeker dat je communiceert wat bij jouw bedrijf past. Zo ben je beter in staat structuur aan te brengen en schiet je niet met losse flodders.

2. Bouw een netwerk op

Niet ieders favoriete bezigheid, wel belangrijk: netwerken. Netwerken is echt leuk en komt in vele vormen. Iedereen kan het. Heb je geen zin in borrels waar je niemand kent of het bezoeken van grote congressen, zoek dan je eigen netwerk. Kijk eens in jouw omgeving naar mensen die vergelijkbaar werk doen of belang kunnen hebben bij jouw product of dienst. Organiseer een open dag, deel kennis en laat zien dat je er bent. Het is belangrijk dat mensen je kennen en weten wat je doet. Misschien hebben ze je nu niet nodig, maar in de toekomst wel. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame voor jouw bedrijf. Zorg dus dat je zichtbaar bent in je omgeving, sluit je aan bij netwerkbijeenkomsten en link met mensen op sociale media. 

3. Bepaal je uurtarief

Bepaal vooraf wat je per uur wilt vragen om je bedrijf draaiende te houden, bijkomende kosten te kunnen betalen en er zelf wat aan over te houden. Daarnaast houd je rekening met de aanwezigheid van concurrenten en de uurtarieven die zij hanteren. Je uurtarief kan ook veranderen, doordat je concurrentie minder wordt of de vraag naar jouw dienst of product verandert, maar ook door prijsontwikkelingen in de markt. Hou dit in de gaten en kijk regelmatig of jouw tarief nog passend is. Er zijn diverse hulpmiddelen om je tarief te bepalen en aan te passen. Informeer naar de mogelijkheden bij ons MKB team.

4. Houd grip op financiën en administratie

We zien het veel gebeuren: ZZP’ers vullen hun hele werkweek en meer met het werken aan projecten en klussen. Ze hebben het druk en komen amper toe aan de administratie. Inzicht in financiën helpt bij de groei van je bedrijf. Je weet precies hoe je ervoor staat en wat je aandacht nodig heeft. Houd de boel op orde en werk alles regelmatig bij. Of schakel hulp in als je er zelf niet aan toe komt. Zo houd jij tijd over voor je onderneming.

5. Regel je verzekeringen en pensioen

De laatste, maar zeker niet minst belangrijke: regel je verzekeringen en pensioen. We zien dat vooral bij jonge ondernemers, dit vaak nog niet voldoende geregeld is. Het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen, omdat je tijd nodig hebt om bijvoorbeeld te sparen voor je pensioen. Wanneer je nu hard werkt, wil je daar later ook van profiteren. En dat kan, maar dan moet je dat wel op tijd regelen. Werknemers in loondienst krijgen doorbetaald als ze ziek zijn, sparen voor hun pensioen en bouwen vakantiedagen op. ZZP’ers moet die zaken zelf regelen. Dit voorkomt dat je in de problemen komt, mocht je tijdelijk je werk niet kunnen doen en als je de pensioenleeftijd bereikt hebt. Heeft dit nog aandacht nodig? Bel ons en we bespreken de mogelijkheden graag met je. 

 

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten