csrd mkb
| | | |

CSRD voor het MKB

Vanuit de EU is de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn uitgesproken. Ondernemingen moeten steeds meer oog hebben voor ESG. Dit staat voor milieu (environmental), social en bestuur (Governance). In november 2022 nam de EU de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. In deze richtlijn staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht worden te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De richtlijn zal ook impact hebben op de kleinere bedrijven!

Voor wie is het belangrijk?       

Vooralsnog geldt de CSRD richtlijn voor grote bedrijven, maar ook op de kleinere MKB’er zal de richtlijn impact hebben! Heb je bijvoorbeeld klanten en leveranciers die wel onder de richtlijn vallen, dan kun je vragen en verzoeken krijgen om te rapporteren op onderwerpen zoals arbeidsomstandigheden, circulariteit en CO2-uitstoot. De grote bedrijven moeten namelijk ook van hun leveranciers aan kunnen tonen dat daar aandacht is voor duurzaamheidsbeleid. Dit wordt een voorwaarde voor de toekomstige samenwerking.

Wat kan ik doen?

Vooralsnog is het nog niet concreet hoe een duurzaamheidsverslag voor het MKB eruit moet komen te zien. We verwachten dat dit medio juni bekend wordt. U kunt wel alvast (met uw team) inventariseren of er klanten zijn voor wie de richtlijn gaat gelden. Informeer bij die klanten wat de status is en wat er van u als leverancier verwacht wordt.

Verder kunt u alvast nadenken over processen in uw bedrijf waarin u aan de slag wilt of kunt op het gebied van duurzaamheid. Zit dit meer aan de personele kant of zijn het vooral technische aspecten die u wilt aanpakken? Misschien heeft u hier nog helemaal geen beeld bij, maar wilt u wel goed voorbereid zijn. Onze adviseurs kunnen u hierbij helpen. Daarnaast is het goed om onze website in de gaten te houden. Hierop houden wij u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.  

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten