financiele planning
| | | | |

Een stormbestendig toekomstplan

U heeft een goedlopende onderneming en de economie floreert. Het gaat u voor de wind en u ziet het leven zonnig in. U kunt zich niet voorstellen dat het ooit anders kan gaan. We hebben gezien dat een crisis niet te voorspellen is en ons volledig kan verrassen. Een crisis kan volledig roet in het eten gooien van uw toekomstplannen. Dat geldt niet alleen voor de coronacrisis. Nog te vaak zien wij dat ondernemers niet goed voorbereid zijn op persoonlijke crises, zoals een scheiding, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden. Dit kan leiden tot een hoop stress, onnodig veel belasting betalen en schrijnende persoonlijke situaties.

Een financiële planning houdt rekening met alle mogelijke scenario’s, waarmee u inzicht krijgt in situaties waarbij er dingen toch net anders lopen dan verwacht. Zodat u kunt sturen, ook in tijden van crisis.

Inzicht is het sleutelwoord: zonder inzicht kunt u niet sturen. U weet dat dat geldt voor het sturen van uw bedrijf. Maar weet u hoeveel maanden u nog met uw onderneming vooruit kunt als u geen omzet meer heeft? En als u gebruik maakt van coronasteunmaatregelen: Weet u wat uw financiële positie is na afloop van de regelingen? De maatregelen bieden maar tijdelijk ondersteuning; zorg dat u inzicht heeft in uw positie na afloop van deze regelingen en kom niet voor nog meer vervelende verrassingen te staan.

Wat als… U wilt niet continu denken aan wat er allemaal mis kan gaan. Maar het is wel heel zinvol een goed plan te maken voor de toekomst van uzelf, uw bedrijf en uw nabestaanden. Dat geeft rust en inzicht.

Los van het reilen en zeilen van de onderneming op dit moment, is aandacht voor uw persoonlijke financiële toekomst de kern van een financiële planning. Wat is voor u van belang? Heeft u een pensioen geregeld? Op welke manier gaat u dat doen? Hoeveel heeft u nodig? En kunt u misschien eerder stoppen met werken? Maar ook: Hoeveel kan ik schenken of lenen aan mijn kinderen zodat dit past in mijn financiële wensen en doelstellingen? Hoe draag ik mijn vermogen over aan de volgende generatie? Hoe laat ik mijn partner goed verzorgd achter? Hoe organiseer ik de opvolging van mijn onderneming? Hoe ziet mijn financiële leven eruit als ik mijn onderneming beëindig of verkoop? Hoe betalen mijn nabestaanden en ik zo min mogelijk belasting over het vermogen?

Met een goed financieel plan kunt u stormen doorstaan, ook als de wind onverwacht uit een andere hoek waait.

Jan Mulderij

Dit artikel stond 17 februari 2021 in de Hoogeveensche Courant

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten