| |

Investeren in vastgoed voor uw pensioen

Veel ondernemers hebben niets geregeld voor hun pensioen. Als u na uw 67e meer wilt hebben dan een AOW, moet u zelf iets regelen. Investeren in vastgoed wordt vaak gezien als een solide, toekomstbestendige investering.

Hoeveel pensioen heeft u nodig?

De meeste mensen willen na hun pensioen een zelfde levensstandaard aan kunnen houden als tijdens hun werkzame leven. Dat betekent niet dat u jaarlijks net zoveel geld nodig heeft als nu, maar vanwege inflatie aanzienlijk meer. En daarnaast mag u vanwege een steeds langere levensverwachting op aardig wat pensioenjaren hopen.

Een AOW is geen vetpot. Daarnaast is het zo dat, stel dat u door omstandigheden eerder moet stoppen met werken, de periode tot uw pensioen ook nog zelf moet overbruggen. Vertrouw als ondernemer niet volledig op de verkoop van uw onderneming als toekomstig pensioen. Als het bedrijf door onvoorziene omstandigheden failliet gaat of minder opbrengt dan gehoopt, is dat erg vervelend. Het is altijd een goed idee uw pensioenopbouw over verschillende onderdelen te spreiden.

U kunt als ondernemer dan ook op verschillende manieren een pensioen opbouwen, bijvoorbeeld met een lijfrente of een oudedagsreserve binnen uw onderneming. Daarnaast kiezen sommige ondernemers voor beleggen in vastgoed.

Beleggen in vastgoed, een goed idee?

In vastgoed beleggen is een optie, maar zoals aangegeven: het is wel aan te raden om daarnaast ook op andere manieren een pensioenreserve op te bouwen. Zodat u niet alleen afhankelijk bent van uw vastgoed op het moment dat zich een vastgoedcrisis zou voordoen.

U kunt nadenken over verschillende types vastgoed om in te investeren. Meestal kiest men voor een bedrijfspand of een woning. Voordelen van investeren in vastgoed zijn onder andere de maandelijkse inkomsten uit verhuur en het feit dat deze investering inflatiebestendig is: de opbrengsten uit huur kunnen de inflatie volgen. In het geval van woningen: de waarde van woningen is de afgelopen jaren nog harder gestegen dan de inflatie. Volgens sommigen is dit een bubbel, volgens anderen zeker niet en blijft de woningwaarde ook komende periode  stijgen.

Vastgoed aankopen met geleend geld

Voor investeren in vastgoed wordt soms gekozen als de rente laag staat. Voor een verhuurhypotheek moet een hogere rente worden betaald dan voor een eigen woning. Toch kan dit alsnog een rendabele optie zijn, als gevolg van het zogenaamde hefboomeffect: Dit is het geval als de rentelasten lager zijn dan de opbrengst die uw vastgoedinvestering oplevert. Zo kan het rendabeler zijn om een relatief groot aandeel geleend geld te investeren, in plaats van zoveel mogelijk met eigen geld te financieren. Met meer geleend geld loopt u wel een groter risico, als dingen toch anders lopen dan verwacht.

Vastgoed aankopen met eigen middelen

In sommige gevallen, en in een situatie dat er voldoende beschikbaar vermogen is, kunt u ervoor kiezen het vastgoed volledig te financieren met eigen middelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een op deze manier een hoger rendement verwacht of geen risico wilt nemen met geleend geld.

Wat is voor u de beste optie?

Wij hebben veel ervaring in het adviseren en begeleiden van ondernemers bij aankoop van panden. Wat is in uw situatie de beste optie? Welke haken en ogen zitten er aan een eventuele aankoop? En welke kansen biedt deze investering u? Uw relatiebeheerder denkt graag met u mee.

 

Michel Kuiper
Assistent-accountant

 

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten