“Kop der veur” bij Smit Transport

Frans (l) en Dirk Smit gaan Smit Transport overnemen van hun vader Dick

Januari 2022

Het is bij Smit Transport in Kampen een dag als vele andere de laatste tijd: ontzettend druk. Door omstandigheden is de planner afwezig en vangt Frans Smit zijn werkzaamheden op. Met drie computerschermen, mensen aan de balie en een rinkelende telefoon zit Frans vandaag duidelijk in het zenuwcentrum van het bedrijf. Samen met zijn broer Dirk gaat hij het bedrijf van zijn vader overnemen.

Dirk: “Het motto van ons bedrijf is ‘Kop der veur’. Bij ons is vrijwel iedereen overal inzetbaar. Het inplannen van het transport, met de diversiteit aan materieel dat wij hebben en de uiteenlopende opdrachten die wij uitvoeren, vraagt heel veel kennis en ervaring. Petje af voor hoe Frans dat doet. Ik zit zelf nog minder lang in het bedrijf en neem steeds meer taken van mijn vader over. Zoals personeelszaken, verzekeringswerk, wagenpark en de aansturing van de werkplaats. Ik kan nog heel veel van hem leren. Daarnaast ben ik manusje van alles en spring ik bij waar nodig.”

Vader Dick Smit is in 1980 in Noordscheschut met een compagnon gestart met de overname van een transportbedrijf met 3 trucks. Toen een grote opdrachtgever naar Kampen verhuisde, is Dick met het bedrijf meeverhuisd. Met de jaren is Smit Transport zich steeds verder gaan specialiseren in exceptioneel transport, zoals transport van onderdelen van prefab woningen, staal en machines. Soms extra lang of breed transport, waarbij begeleiding nodig is en dat alleen gedurende de nacht mag plaatsvinden. Met inmiddels 20 trucks op de weg, 50 opleggers in allerlei soorten en maten en verschillende charters is dat niet alleen qua planning een uitdaging, maar was er ook meer ruimte nodig. Afgelopen jaar is het bedrijf daarom verhuisd naar een nieuwe locatie met meer ruimte. Dick: “Die groei is alleen maar mogelijk geweest dankzij onze goede mensen. Die heb je nodig voor succes. Meerdere chauffeurs werken al 30 jaar bij ons. De laatste tijd is het moeilijker om personeel aan te trekken en leiden we steeds meer mensen zelf op.”

Dick Smit

Dick is inmiddels 69 en daarom al een paar jaren bezig met bedrijfsopvolging. “Nu ik het bedrijf langzaam maar zeker steeds meer overdraag aan Frans en Dirk, wordt de rol van de accountant belangrijker en breder. Jeffrey Zomer heeft ons geholpen met de aankoop en financiering van deze nieuwe locatie. Hij helpt ons ook met de bedrijfsopvolging. Hij heeft de fiscale kennis waardoor ik erop kan vertrouwen dat we niet teveel belasting betalen. Minstens zo belangrijk is dat het bedrijf op een goede manier wordt overgedragen en dat in de nalatenschapsplanning ook gekeken wordt naar mijn andere twee kinderen.” Dick is er blij mee dat zijn zoons het bedrijf overnemen. “Frans en Dirk zijn heel verschillend. Met zijn drieën levert dat weleens verschil van inzicht op, waar je dan samen uit moet komen. Het voordeel is dat het elkaar ook heel goed kan aanvullen. Ik vind het mooi om te zien hoeveel interesse en kunde Frans en Dirk hebben en ben er trots op hoe goed ze het doen.” Dirk: “Mijn vader werkt nog erg veel, hij mag wel wat meer gaan genieten.” Dick vindt dat lastig als hij weet hoe druk ze het op de zaak hebben. “Ik kan het fysiek nog goed doen. Ik ben al steeds meer in Nieuwlande, daar heb ik mijn geboortegrond kunnen kopen en een nieuw huis gebouwd. Ook ben ik nu wat vaker bij mijn andere zoon Rody in zijn bedrijf RST Geesbrug. Daarnaast ben ik een oude truck aan het opknappen, de eerste nieuwe truck die ik begin jaren ’80 heb aangekocht. Uiteindelijk blijf ik een techneut, zo ben ik ook ooit begonnen.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten