| | |

ZZP’er of werknemer?

Werkt u veel met zzp’ers? Dan heeft u vast meegekregen dat er de laatste tijd veel nieuwsberichten over het inhuren van zzp’ers zijn geweest. De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 scherper controleren op schijnzelfstandigheid zoals vastgelegd in de Wet VBAR. Het is belangrijker dan ooit dat u goed op de hoogte bent van de arbeidsrelaties binnen uw bedrijf.

Wat houdt de Wet VBAR in?

De Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties) is een wet die vanaf 1 januari 2025 wordt ingevoerd. Deze wet maakt het eenvoudiger om te bepalen of iemand gezien moet worden als zelfstandige of werknemer. In de beoordeling wordt bepaald door middel van indicatoren of het zwaartepunt ligt bij een werknemer of een zelfstandige. Het gaat hier om de feitelijke situatie en niet om de formele afspraken op papier. Dit betekent dat, ondanks een overeenkomst met een zzp’ers, de Belastingdienst kan beoordelen dat er sprake is van een dienstverband als de feitelijke werksituatie daarop wijst.

Beoordeling arbeidsrelatie door Belastingdienst

Het kan echter onduidelijk blijven voor u als werkgever hoe de Belastingdienst een specifieke arbeidsrelatie uiteindelijk beoordeelt. Daarom is het cruciaal dat u extra aandacht besteedt aan de feitelijke invulling van de samenwerking, zodat u voldoet aan de eisen en risico’s die schijnzelfstandigheid voorkomen.

Wat veranderd er vanaf 1 januari 2025?

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst actief gaan handhaven op zzp-constructies die eigenlijk dienstverbanden zijn. Bedrijven die zzp’ers inhuren, kunnen worden geconfronteerd met naheffingen en mogelijk boetes. In 2025 geldt een overgangsjaar waarin geen boetes worden opgelegd, zolang u kunt aantonen dat u actief maatregelen neemt om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Vergelijkbare berichten