eindejaarstips ondernemers
| | | | |

3 eindejaarstips toegelicht

De plannen van het demissionaire kabinet stellen ons allemaal opnieuw voor stevige uitdagingen en laten niet altijd een sterke en strategische langetermijn politiek zien. Des te belangrijker vinden wij het om u te voorzien in adviezen die u voorbereiden op wat komen gaat. Onze fiscalisten lichten een aantal toepasbare tips toe.

dividend uitkeren in 2023 of in 2024

In 2024 verandert het tarief voor box 2, waarin dividendinkomsten vallen. Het huidige enkele tarief van 26,9% wordt vervangen door twee tarieven: 24,5% voor inkomsten tot 67.000 en waarschijnlijk 33% voor het meerdere. Door het dividend goed te plannen, kan een behoorlijke belastingbesparing worden gerealiseerd. Zeker wanneer u een fiscaal partner hebt.

  • Bij een dividenduitkering van 200.000 euro kan zo’n 4.000 euro bespaard worden door goed te plannen

meewerkende partner

Werkt uw partner mee in uw onderneming? Dan kan het zeer aantrekkelijk zijn om uw partner hiervoor een beloning te geven. Zeker wanneer uw partner nu nog geen of weinig eigen inkomen heeft. Dit geldt voor zowel de DGA als ondernemer in de inkomstenbelasting.

  • Door tariefsvoordelen en heffingskortingen kan de besparing oplopen tot zo’n 11.000 euro

investeren in 2023 of 2024

Wanneer u als ondernemer nog wilt investeren, dan kan een investeringsplanning u helpen om zo goed mogelijk gebruik te maken van investeringsaftrek. In Nederland kennen we hiervoor verschillende mogelijkheden:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) Vanwege op- en afbouw van de percentages investeringsaftrek bij de KIA, is het relatief het meest interessant om de investeringen in 2023 tussen de 2.600 en 63.716 euro uit te laten komen.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA) en milieu investeringsaftrek (MIA) De EIA wordt in 2024 verlaagd van 45,5% naar 40%. Het is daardoor interessant om alle investeringen goed te plannen en investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie nog dit jaar te doen.
  • Let op: Om gebruik te kunnen maken van de EIA en/of MIA, moet binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting een aanvraag zijn ingediend bij RVO.

Dit artikel verscheen in de Mulderij Dichtbij najaar 2023. De hele nieuwsbrief leest u hier na.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten