controleleider controller (1)

Michel Kuiper

Collega Michel is controller bij M&P Audit

Michel Kuiper is controller bij M&P Audit. Hij werkt regelmatig bij klanten op locatie. Hier adviseert hij de directie over uiteenlopende financiële vraagstukken. Lees meer over de werkzaamheden van Michel.

Wat is een (interim) controller?

Een controller bewaakt de financiële positie van een bedrijf en heeft als doel de onderneming financieel succesvol te laten zijn. Een bedrijf hoeft niet altijd een controller in dienst te nemen. Soms is het efficiënter om hulp in te schakelen van een interim. Collega Michel Kuiper doet dit vanuit M&P Audit onder andere voor Green Planet in Pesse.

wat doet een interim controller

Michel werkt als interim controller op locatie en stuurt de financiële afdeling aan. Periodiek wordt de directie aan de hand van de actuele cijfers geïnformeerd. Daarnaast is hij ervaren in:

Het in kaart brengen van financiële gevolgen in projecten
+ Financiële overzichten en verbetervoorstellen opstellen
+ Advies en begeleiding bij financiële vraagstukken
+ Begeleiding bij administratieve processen omtrent subsidieaanvragen
+ Inrichten van subsidieadministraties
+ Het verbeteren van processen

Michel: “Elke onderneming is anders, maar de cijfers vertellen overal hoe de onderneming ervoor staat en waar je kunt bijsturen. Soms loopt een ondernemer met een financieel vraagstuk dat in de organisatie niet beantwoord kan worden. Als interim ben ik snel inzetbaar, zodat de ondernemer ook snel verder kan.”

Interim controller op locatie

De interim werkzaamheden vinden veelal op locatie plaats. Dat dit een bewuste keuze is, legt Michel uit: “Hoewel cijfers ontzettend veel waardevolle informatie geven, spelen er meer zaken mee waar je rekening mee moet houden. Denk aan de aanwezigheid van personeel, de visie van het management op de bedrijfsvoering en omstandigheden in de markt. Dit zijn belangrijke factoren die invloed hebben op je analyse van de cijfers. Door op locatie te werken kan ik deze variabelen beter inschatten.”

Meerwaarde externe expertise

Bedrijven met een financiële afdeling hebben zelf kennis in huis. In sommige gevallen kan het zijn dat de kennis niet toereikend is, objectiviteit geboden is of tijdelijke druk opgevangen moet worden. “Wanneer een afdeling niet optimaal loopt kan ik bijdragen aan een efficiëntere bedrijfsvoering door van een afstandje te kijken naar wat beter of anders kan. Dat ik geen vast onderdeel ben van de organisatie is dan zeker een pré. Daarnaast hebben financiële afdelingen vaak piekdruktes. Als financieel expert ben ik snel inzetbaar om de druk te verlichten.”

Binding met de klant

Door het werken op locatie wordt er een band opgebouwd met het bedrijf. Michel: “Ik vind het prettig om aanwezig te zijn op de afdeling waar ik op dat moment voor werk. Ik praat met de collega’s, voel de sfeer en hoor veel belangrijke informatie die mij anders niet snel zal bereiken. Voor een korte periode ben ik een van de collega’s. Dat vind ik waardevol en maakt mijn werk nog leuker. “

“Het doel is behaald wanneer ik op het moment van mijn vertrek een beter lopend bedrijf achterlaat” – Michel Kuiper

Vergelijkbare berichten