Alles over Box 3
Alles over Box 3 belasting
De belastingheffing in box 3 van de inkomstenbelasting houdt de gemoederen al een aantal jaren bezig. In het kort uitgelegd, zodat we allemaal weten waar het nou precies over gaat.
In box 3 van de inkomstenbelasting worden vermogens belast. Denk aan:
Er wordt gekeken naar de omvang van dat vermogen op 1 januari van het belastingjaar. Over het vermogen wordt een rendement gerekend en over dat rendement betaal je box 3 belasting. Dat was 30%, maar is gestegen naar 36%
Hoe weet de Belastingdienst dan wat het rendement is wat iemand uit zijn vermogen haalt? Ze kunnen toch niet per persoon bekijken wat ze ermee doen?
Dat klopt, dat kan niet. De wetgever gaat uit van een bepaalde vermogensmix en verondersteld rendement.
Bij de vermogensmix gaat de wetgever er vanuit dat iemand:
Vervolgens gaat de wetgever uit van een verondersteld rendement op basis van langjarige gemiddelden. In de praktijk komt dit lang niet altijd overeen met de werkelijkheid. Het werkelijke rendement is vaak lager.
Kerstarrest
Over dat veronderstelde rendement wordt vervolgens belasting berekend. Veel spaarders waren het hiermee niet eens! Stelt u zich voor: u krijgt helemaal geen rente op uw spaarrekening, maar u moet belasting betalen alsof u succesvol belegt.
De Hoge Raad bepaalt dat deze manier van belasting heffen in strijd is met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod. Dit gebeurde op 24 december 2021: het Kerstarrest!
Voor aanslagen sinds 2017 tot aan de invoering van het beoogde nieuwe stelsel in 2027, is er een tijdelijke regeling gemaakt
Voor beide regelingen wordt gekeken naar de werkelijke verdeling van het vermogen, maar nog steeds uitgegaan van veronderstelde rendementen daarover.
D-Day arresten
Belasten op basis van werkelijke vermogensmix klinkt eerlijk. Toch werden er opnieuw procedures gevoerd tegen de nieuwe regeling. Op 6 juni (precies 80 jaar na D day) deed de rechter opnieuw uitspraken over de herstelwet én overbruggingswet. Ook zij zijn in strijd met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod.
Op dit moment…
Wordt er uitgegaan van de regeling op basis van de overbruggingswet:
Als het rendement in werkelijkheid toch lager is, wordt er alleen belasting geheven over het werkelijke rendement. U moet dan wel zelf aantonen dat het werkelijke rendement lager was. De aanslag wordt dan verminderd. Er wordt geen rente over deze verlaging vergoed.
Let op! Voor de berekening van het werkelijke rendement heeft de Hoge Raad ook regels meegegeven. Er moet gekeken worden naar het rendement op het gehele vermogen. Daarbij wordt bijvoorbeeld als rendement gezien:
Kosten (bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en onderhoud) worden niet in mindering gebracht. Wel wordt de betaalde rente over box 3 schulden in mindering gebracht op het totale rendement.
Vanaf 2027
Het is de bedoeling dat per 1 januari 2027 een nieuw stelsel ingaat:
Er is een wetsvoorstel ter advisering aan de Raad van State aangeboden. De Raad van State heeft daar een zeer kritisch advies op gegeven: ze ziet grote struikelblokken bij het voorgestelde nieuwe box 3-stelsel en vindt dat de regering terug moet naar de tekentafel. Het blijft dus voorlopig onduidelijk hoe het systeem eruit komt te zien en het is nog maar de vraag of 2027 als ingangsjaar haalbaar is.
De Belastingdienst ontwikkelt het ‘Opgaaf Werkelijk Rendement’ (OWR) formulier om belastingplichtigen te helpen hun werkelijk rendement door te geven. Dit formulier zal beschikbaar zijn in de zomer van 2025.
Belastingplichtigen ontvangen vanaf half oktober 2024 brieven met instructies over de vervolgstappen en hoe zij het formulier kunnen gebruiken zodra het beschikbaar is.
Wat merkt u daar van op korte termijn?
Iedereen die minder rendement haalt op het vermogen dan het veronderstelde rendement, heeft recht op een vermindering van de aanslag. Hoe groot of klein die afwijking ook is.
De uitvoering van deze regeling brengt veel werk met zich mee. Voor de belastingplichtige, voor ons en voor de Belastingdienst. Het kan daardoor langer duren dan u gewend bent voordat u een definitieve aanslag ontvangt.
Wat kunt u doen?
Verjaring box 3 aanslag 2021
De aanslagtermijn van 3 jaar voor het belastingjaar 2021 loopt in veel gevallen eind 2024 af. Belastingplichtigen die in box 3 beleggingen of andere bezittingen hebben aangegeven over 2021, ontvangen daarom dit jaar hun definitieve aanslag 2021. Eerder werden deze aanslagen aangehouden in afwachting op duidelijkheid, maar nu kan de Belastingdienst niet langer wachten. In deze aanslagen kunnen de uitspraken van de Hoge Raad niet verwerkt worden.
Deze groep belastingplichtigen ontvangt daarom in augustus of september een brief waarin staat wat dit voor hen betekent en wat ze kunnen doen als ze het oneens zijn met de aanslag.