box 3 belasting
|

Alles over Box 3

Alles over Box 3 belasting

De belastingheffing in box 3 van de inkomstenbelasting houdt de gemoederen al een aantal jaren bezig. In het kort uitgelegd, zodat we allemaal weten waar het nou precies over gaat.

In box 3 van de inkomstenbelasting worden vermogens belast. Denk aan:

  • Spaartegoeden
  • Vorderingen (uitgeleend geld)
  • Beleggingen
  • Panden (anders dan eigen woning)
  • Crypto valuta

Er wordt gekeken naar de omvang van dat vermogen op 1 januari van het belastingjaar. Over het vermogen wordt een rendement gerekend en over dat rendement betaal je box 3 belasting. Dat was 30%, maar is gestegen naar 36%

Hoe weet de Belastingdienst dan wat het rendement is wat iemand uit zijn vermogen haalt? Ze kunnen toch niet per persoon bekijken wat ze ermee doen?

Dat klopt, dat kan niet. De wetgever gaat uit van een bepaalde vermogensmix en verondersteld rendement.

Bij de vermogensmix gaat de wetgever er vanuit dat iemand:

  • Met weinig vermogen: alles op de spaarrekening heeft staan
  • Met wat meer vermogen: een deel op de spaarrekening heeft en een deel belegt
  • Met veel vermogen: alles belegt

Vervolgens gaat de wetgever uit van een verondersteld rendement op basis van langjarige gemiddelden. In de praktijk komt dit lang niet altijd overeen met de werkelijkheid. Het werkelijke rendement is vaak lager.

Kerstarrest

Over dat veronderstelde rendement wordt vervolgens belasting berekend. Veel spaarders waren het hiermee niet eens! Stelt u zich voor: u krijgt helemaal geen rente op uw spaarrekening, maar u moet belasting betalen alsof u succesvol belegt.

De Hoge Raad bepaalt dat deze manier van belasting heffen in strijd is met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod. Dit gebeurde op 24 december 2021: het Kerstarrest!

Voor aanslagen sinds 2017 tot aan de invoering van het beoogde nieuwe stelsel in 2027, is er een tijdelijke regeling gemaakt

  • Voor de jaren 2017 t/m 2022 gold de herstelwet voor aanslagen die op het moment van het kerstarrest nog niet definitief waren
  • Sinds het jaar 2023 geldt voor iedereen de overbruggingswet

Voor beide regelingen wordt gekeken naar de werkelijke verdeling van het vermogen, maar nog steeds uitgegaan van veronderstelde rendementen daarover.

D-Day arresten

Belasten op basis van werkelijke vermogensmix klinkt eerlijk. Toch werden er opnieuw procedures gevoerd tegen de nieuwe regeling. Op 6 juni (precies 80 jaar na D day) deed de rechter opnieuw uitspraken over de herstelwet én overbruggingswet. Ook zij zijn in strijd met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod.

Op dit moment…

Wordt er uitgegaan van de regeling op basis van de overbruggingswet:

  • werkelijke vermogensmix op 1 januari
  • veronderstelde rendementspercentages

Als het rendement in werkelijkheid toch lager is, wordt er alleen belasting geheven over het werkelijke rendement. U moet dan wel zelf aantonen dat het werkelijke rendement lager was. De aanslag wordt dan verminderd. Er wordt geen rente over deze verlaging vergoed.

Let op! Voor de berekening van het werkelijke rendement heeft de Hoge Raad ook regels meegegeven. Er moet gekeken worden naar het rendement op het gehele vermogen. Daarbij wordt bijvoorbeeld als rendement gezien:

  • ontvangen rente
  • dividend
  • huuropbrengsten
  • waardeveranderingen

Kosten (bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en onderhoud) worden niet in mindering gebracht. Wel wordt de betaalde rente over box 3 schulden in mindering gebracht op het totale rendement.

Vanaf 2027

Het is de bedoeling dat per 1 januari 2027 een nieuw stelsel ingaat:

  • Voor iedereen wordt er belasting geheven over het werkelijke rendement over het vermogen

Er is recent een wetsvoorstel ter advisering aan de Raad van State aangeboden. Hoe het systeem er precies uit komt te zien, zal de komende jaren duidelijk moeten worden.

De Belastingdienst ontwikkelt het ‘Opgaaf Werkelijk Rendement’ (OWR) formulier om belastingplichtigen te helpen hun werkelijk rendement te rapporteren. Dit formulier zal beschikbaar zijn in de zomer van 2025.

Belastingplichtigen ontvangen vanaf half oktober 2024 brieven met instructies over de vervolgstappen en hoe zij het formulier kunnen gebruiken zodra het beschikbaar is.

Wat merkt u daar nou van op korte termijn?

Iedereen die minder rendement haalt op het vermogen dan het veronderstelde rendement, heeft recht op een vermindering van de aanslag. Hoe groot of klein die afwijking ook is.

De uitvoering van deze regeling brengt veel werk met zich mee. Voor de belastingplichtige, voor ons en voor de Belastingdienst. Het kan daardoor langer duren dan u gewend bent voordat u een definitieve aanslag ontvangt.

Wat kunt u doen?

  • Heeft u het idee dat dat het rendement door de Belastingdienst te hoog wordt ingeschat, verzamel dan zoveel mogelijk informatie om het werkelijke rendement te berekenen en laat ons dit weten.
  • Als u een definitieve aanslag ontvangt, moet er binnen 6 weken na de dagtekening bezwaar gemaakt worden als u van mening bent dat het werkelijk rendement lager is.
  • Een voorlopige aanslag moet wel betaald worden. Als later blijkt dat u teveel hebt betaald, dan krijgt u het teveel betaalde terug.
  • Als de betaling van een voorlopige aanslag problemen oplevert, kunt u uitstel van betaling of een betalingsregeling vragen.

Verjaring box 3 aanslag 2021

De aanslagtermijn van 3 jaar voor het belastingjaar 2021 loopt in veel gevallen eind 2024 af. Belastingplichtigen die in box 3 beleggingen of andere bezittingen hebben aangegeven over 2021, ontvangen daarom dit jaar hun definitieve aanslag 2021. Eerder werden deze aanslagen aangehouden in afwachting op duidelijkheid, maar nu kan de Belastingdienst niet langer wachten. In deze aanslagen kunnen de uitspraken van de Hoge Raad niet verwerkt worden.

Deze groep belastingplichtigen ontvangt daarom in augustus of september een brief waarin staat wat dit voor hen betekent en wat ze kunnen doen als ze het oneens zijn met de aanslag. 

Vergelijkbare berichten